Vloerverwarming onder een houten vloer

Steeds vaker overwegen mensen om vloerverwarming te nemen. Zowel voor nieuwbouw als bestaande woningen zijn er vele mogelijkheden en biedt vloerverwarming grote voordelen. Met vloerverwarming is het zelfs mogelijk uw woning te koelen. En u kunt ook gewoon vloerverwarming gebruiken onder een houten vloer! NijboerVloer kan zowel de vloerverwarming voor u aanleggen als een passende houten vloer op de verwarmde vloer aanbrengen.

Stofvrij infrezen van vloerverwarming

Bij deze methode worden er 18 mm diepe sleuven in uw bestaande dekvloer gefreesd,invrezen1
in deze sleuven komen dan de vloerverwarming buizen van 16 mm te liggen

Wij kiezen bewust voor 16 mm buizen gezien deze een betere warmte afgifte hebben dan de kleinere diameter van 14 mm. Wij frezen altijd volgens het ‘slakkenhuispatroon’ zodat de aanvoer en retour naast elkaar komen te liggen en de warmte optimaal verdeeld wordt. Het stofvrij infrezen wordt gedaan met een speciale freesmachine waarop onze industriële stofzuiger aangesloten is. Deze zorgt ervoor dat er nauwelijks stof vrij komt tijdens de werkzaamheden.

Onze vloerverwarming systemen worden altijd op druk gezet, ontlucht en aangesloten op uw cv-installatie, mits aan onze algemene voorwaarden voldaan wordt of tenzij het anders afgesproken is.

De voordelen van het infrezen van vloerverwarming:

 • u hoeft uw dekvloer niet te verwijderen.
 • u hoeft uw vloer niet op te hogen, geen deuren in te korten, dus uw woning hoeft niet aangepast te worden.
 • de vloer wordt sneller warm dan bij traditionele systemen, gezien de vloerverwarming buizen direct tegen het oppervlak liggen.
 • goedkoopste manier van vloerverwarming installatie.
 • meestal kan uw vloerverwarming in 1 dag aangelegd worden.
 • er kan direct na aanleg begonnen worden met tegelen, laminaat leggen etc.
 • sleuven kunnen dichtgemaakt worden met elastische tegellijm.

Wat is een dekvloer?

De meeste woningen zijn voorzien van een betonnen vloer met daaroverheen een dekvloer.
Deze dekvloer kan bestaan uit zand/cement of anhydriet, beide vloeren zijn geschikt voor het infrezen van vloerverwarming.
Door beton is echter niet te frezen, als u twijfelt of uw vloer beton of een dekvloer is, kunt u altijd onze monteur om advies vragen.
Ook door tegels is het niet mogelijk om te frezen, deze dienen voor aanvang van de werkzaamheden verwijderd te zijn en de vloer geëgaliseerd te zijn.

Vloerverwarming op draadstaalnetten

Dit systeem is uitermate geschikt als er nog geen dekvloer aanwezig is en de vloerverwarming op een
betonnen vloer dient te komen.draadstaal
Houd hierbij wel rekening met de hoogte gezien er bij dit systeem nadien nog een dekvloer over uw vloerverwarming dient te komen. De totale hoogte inclusief netten en dekvloer bedraagt 6 cm.
Meestal wordt dit systeem gebruikt bij zeer grote oppervlakten.

Bij dit systeem worden de gegalvaniseerde netten op de vloer gelegd en randstrookisolatie langs de wanden geplaatst. Vervolgens worden de vloerverwarming buizen volgens het slakkenhuispatroon gebonden op de draadstaalnetten, dit gebeurt d.m.v. speciale elektrische bindtangen. Bij dit slakkenhuispatroon komen de aanvoer en retour naast elkaar te liggen waardoor de warmte optimaal verdeeld wordt.

Onze vloerverwarming systemen worden altijd op druk gezet, ontlucht en aangesloten op uw cv-installatie, mits aan onze algemene voorwaarden voldaan wordt of tenzij het anders afgesproken is.

Vloerverwarming op geïsoleerde noppenplaten

Dit systeem is uitermate geschikt als er nog geen dekvloer aanwezig is en de vloerverwarming op een betonnen vloer dient te komen.noppen
De ondervloer dient wel geheel glad te zijn en u dient rekening te houden met een hoogte van 35 mm van de geïsoleerde noppenplaten.
Ook bij dit systeem dient nadien weer een dekvloer over het geheel te komen.
De hoogte inclusief noppenplaten en dekvloer bedraagt 7,5 cm.

Voordelen van geïsoleerde noppenplaten:

 • snelle en eenvoudige installatie
 • goede isolatie waarde
 • opwarmtijd van de vloer is redelijk snel
 • zwevende dekvloer

Bij dit systeem zal er randstrookisolatie langs de wanden geplaatst worden.
De geïsoleerde noppenplaten worden op de vlakke ondergrond gelegd en op maat gesneden.
De vloerverwarming buizen worden volgens slakkenhuispatroon in de noppenplaten gedrukt.

Onze vloerverwarming systemen worden altijd op druk gezet, ontlucht en aangesloten op uw cv-installatie, mits aan onze algemene voorwaarden voldaan wordt of tenzij het anders afgesproken is.

Tapis vloer op uw vloerverwarming

De beste houten vloer in combinatie met vloerverwarming is een tapis vloer. Hierbij wordt een houten toplaag van 6 of 9 mm gelijmd en gespijkerd op een spaanplaat- of mozaïek (eiken) ondervloer, welke weer verlijmd is op de bouwvloer. Deze vloer wordt ter plekke geschuurd, gestopt en afgewerkt met een product naar keuze. Het grote voordeel hiervan is dat ieder strookje hout voor 100% wordt gelijmd waardoor werking niet mogelijk is. Dit type vloer kan dan ook strak worden pasgezaagd tegen deurposten, andere vloeren, dorpels of bestaande plinten.

U heeft de keuze uit de volgende houtsoorten voor de topvloer: eiken, merbau, afzelia, afrormosia, panga-panga, padoek, wengé, teak, kambala.

Wij raden de houtsoorten beuken, guatambu, essen, robijn en maple af.
Wij gebruiken stroken van maximaal 16 cm breed voor de vloer.
Andere houten vloersystemen geschikt voor vloerverwarming
Andere houten vloersystemen die ook geschikt zijn voor vloerverwarming zijn:

 • Prefab tapis: Strookjes van 10 tot 14mm dik die met messing en groef in elkaar worden gelegd en rechtstreeks op een geëgaliseerde ondergrond worden verlijmd.
 • Meerlaags  parket: een toplaag van meestal 4 mm edelhout, verlijmd op een 12mm multiplex waaraan een messing- en groefverbinding zit. Dit wordt ook rechtstreeks verlijmd op een geëgaliseerde ondergrond.

Verder is het belangrijk om de relatieve luchtvochtigheid in huis in de gaten te houden. Dit kan door middel van een eenvoudige hygrometer.

Vloerverwarming leggen wij ondermeer in Apeldoorn, Deventer, Zutphen en Arnhem maar ook ver hier buiten.

 

Leave Your Comments